İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Ege ve Akdeniz bölgelerindeki orman yangınlarının tabiatta bıraktığı tahribatı uydu aracılığıyla uzaydan görüntüledi.
Türkiye’nin birinci uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM, ülkede yaşanan orman yangınlarının akabinde tabiattaki tahribatı tespit etmek için çalışma başlattı.
Bu kapsamda, orman yangınlarının tabiata verdiği ziyan, “Pleiades”, “Spot 7”, “Sentinel-2” ve “Landsat 8&9” uydularından sağlanan manzaralardan incelendi.
İnceleme sonucunda yangınların en çok İzmir’in Çeşme ve Seferihisar ilçelerinde tesirli olduğu belirlendi.
Yangınlardan yaklaşık olarak Çeşme’de 95, Seferihisar’da 85, Ödemiş’te 25 ve Hatay’da 28 kilometrekare alan etkilendi.
İTÜ UHUZAM, çalışma yaptığı yerlerde, yaklaşık 32 bin futbol alanı büyüklüğündeki alanın yandığını tespit etti.
Merkezin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, İTÜ UHUZAM’ın, Devlet Planlama Teşkilatının 1996 yılında İTÜ Uydu Yer Terminali-İTÜ-SAGRES (Satellite Ground Receiving Station) ismi altında bir araştırma ve teknoloji projesi olarak kurulduğunu söyledi.
İTÜ UHUZAM’ın 2000 yılında operasyonel olarak çalışmaya başladığını belirten Prof. Dr. Musaoğlu, Mayıs 2003’te İTÜ UHUZAM’ın tekrar yapılandırıldığını, 2010’da ise Uygulama ve Araştırma (UY-GAR) merkezi statüsüne geçtiğini kaydetti.
Prof. Dr. Musaoğlu, merkezin farklı uzaktan algılama uydularından direkt data indirme, imgeleri farklı düzeylerde sürece, ulusal ve memleketler arası kullanıcılara imaj ve katma kıymetli eserleri sağlama yeteneklerine sahip olduğunu aktararak, uzaktan algılama ve uydu haberleşmesi konusunda ulusal ve memleketler arası projeler yürütüldüğünü lisana getirdi.
Yangınların tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Musaoğlu, Türkiye’de de evvelki yıllarda olduğu üzere artan iklim değişikliği olayları ve birçok farklı parametreye bağlı olarak orman yangınları meydana geldiğini söz etti.
Prof. Dr. Musaoğlu, Türkiye’de 2021 yılında büyük yangınlar yaşandığını belirterek, “Şimdi de İzmir Seferihisar, Çeşme başta olmak üzere ülkemizde yeniden yangınlar görülmektedir.” dedi.
Yangınlar olmadan evvel yangın riskinin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınmasının kıymetine değinen Prof. Dr. Musaoğlu, “Bu mevzuda farklı kurum ve kuruluşların çalışmaları da bulunmaktadır. İTÜ UHUZAM olarak, hem açık erişimli uydu imgeleri hem de istasyonumuza indirdiğimiz yüksek çözünürlükte uydu imgelerinden bilgi üretiyor, tahliller için gerekli başka parametrelerle birlikte afet riskinin belirlenmesi, afet idaresi ve afet sonrası düzgünleştirme mevzularında çalışmalar sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Prof. Dr. Musaoğlu, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki son yangınlarda en çok İzmir ve etrafının etkilendiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
“Yaptığımız ön çalışmalar sonucunda, Çeşme Yarımadası’nda yaklaşık 95 kilometrekare, Seferihisar etrafında yaklaşık 85 kilometrekare, Ödemiş’te de yaklaşık 25 kilometrekare alanın yangından etkilendiğini tespit ettik. Ayrıyeten Hatay’da da benzeri biçimde 28 kilometrekare alan yangından etkilenmiştir. 6 Temmuz 2025 tarihli termal uydu imgesinden yer yüzeyi sıcaklığının 50 derecenin üzerine çıktığını tespit ettik. Ayrıyeten yangınlarda yaklaşık 32 bin futbol alanı kadar bir alan etkilendi.”
Musaoğlu, elde edilen imgeler ve ürettikleri bilgilerin web üzerinden talepte bulunan ilgili devlet kurumlarıyla paylaşıldığını kelamlarına ekledi.
More Stories
Söke’de Trafik Kazası: 3 Yaralı
Söke’de Araba ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Yaralı
Söke’de Yabancı Plakalı Minibüs Motosiklete Çarptı: 3 Yaralı