İZMİR’in Urla ilçesinde yaşayan Nedim Artun (57), mezbahada kasaplık yaptığı yıllarda öğrendiği kamçı imalini 26 yıldır sürdürüyor. Unutulmaya yüz tutmuş olan kamçı mesleğini icra eden Türkiye’deki tek tescilli usta Artun, mesleği gençlere öğretmek istiyor.
Urla ilçesinde yaşayan Nedim Artun, 1999 yılında mezbahada kasaplık yaptığı yıllarda öğrendiği dana sonundan kamçı imalini 26 yıldır sürdürüyor. Mezbahalarda atılan dana hududunu temizleyip kuruttuktan sonra saç örgüsüyle hal veren Artun, kamçıları deriyle süsleyerek sanat yapıtına dönüştürüyor. 2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ‘kamçılı imalat’ kısmında ‘Geleneksel El Sanatları Sanatçısı’ unvanı alan Artun, unutulmaya yüz tutmuş olan kamçı mesleğini icra eden Türkiye’deki tek tescilli usta olma niteliği taşıyor.
‘KENDİ İMKANLARIMLA KAMÇI ÜRETMEYE ÇALIŞTIM’
Urla mezbahasında çalışırken kasap ustalarının boş vakitlerinde kamçı yaptığını gözlemlediğini lisana getiren Artun, “Kendilerinden rica ettim, Hasan Dağ ve Hüseyin Cengiz Kapan ustam bana bu bahiste da çok yardımcı oldu. Ben de bu işi geliştirerek, deri işlemeyi de üstüne ekleyerek kendi imkanlarımla kamçı üretmeye çalıştım. Bugünlere kadar geldik” dedi. Artun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendisine ‘kamçılı imalat’ kolunda ‘geleneksel el sanatları sanatçısı’ unvanı verdiğini vurguladı.
‘KAMÇILARIM ŞİDDET EMELLİ SATILAMAZ VE KULLANILAMAZ’
Kamçı üretiminin unutulmaya yüz tutmuş meslekler ortasında yer aldığını tabir eden Artun, “1999’da faal olarak mezbahaya girdiğim yıldan beri bu işi yapmaya devam ettim. Yurt dışından da talepler oldu. Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkelerinden, Orta Doğu’da Hindistan’a kadar kamçı gönderdi. Lakin ekseriyetle Türkiye’deki vilayetlere gönderdim. Birçok vilayette yapıtım var. Kamçılarım görsel, aksesuar, süs ve dekoratif emelli kullanılıyor. Muhakkak şiddet emelli satılamaz ve kullanılamaz. İş yerlerine, yerlere, köy odalarına, ağalara, kahyalara, şark odalarına, müze üzere çok yere gönderdim” diye konuştu.
‘KAMÇIYI DANA SONUNDAN YAPAN TESCİLLİ TEK USTAYIM’
Kamçıyı dana hududundan yapan Türkiye’de tescilli tek usta olduğunu söyleyen Artun, “Türkiye’de kamçı ustaları var. Kızılcık ve kestane ağacından, demirden, plastikten, ham ve çiğ deriden kamçı yapan ustalar var. Ancak mezbahalarda atılan dana sonundan kamçı yapan Türkiye’de tescilli tek ustayım” dedi. Kamçı imal sürecini anlatan Artun, “Dana sonunu mezbahada atıldıktan sonra bir kenara ayırıyorum. Temizliyorum, ikiye böldükten sonra kamçı haline geliyor. Pak suda beklettikten sonra saç örgü yapıyorum. Saç örgüyü yaptıktan sonra yazın yaklaşık 5 günde kuruyor. Kışın kuruma müddeti 15 günü bulabiliyor. Kuruttuktan sonra da en son etapta kendi imkanlarımla öğrendiğim biçimde üstüne işliyorum” diye konuştu.
‘UNUTULUP KAYBOLMASINA ÜZÜLÜRÜM’
Sanatını gençlere aktarmak istediğini söyleyen Artun, “Öğrenmek isteyen gençlerimize kapım her vakit açık. Büyük oğluma öğrettim. Bu işi elimden geldiği kadar öğretmek istiyorum. Unutulup kaybolmasına üzülürüm. Benim mesleğim üzere çok sayıda mesleğin kaybolduğunu gördüm. Maalesef gençler altyapıdan yetişmiyor. Bunun çok örneği var” dedi.
More Stories
Aparmanın 3’üncü katından kendini boşluğa bırakan genç kız hayatını kaybetti
Ödemiş’te Motosiklet Kazası: 17 Yaşındaki Genç Hayatını Kaybetti
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) AYT Oturumu İzmir’de Başladı